Slovačka premijerka
0

Priznat ćemo neovisnost Kosova uz neke uvjete

SRNA
Radičova: Moramo mijenjati pristup
Radičova: Moramo mijenjati pristup
Premijer Slovačke Iveta Radičova izjavila je da će njena zemlja priznati nezavisnost Kosova samo ako se Beograd s tim bude prethodno složio.

Ona je rekla da je okvir za slovački pristup Kosovu bila Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN i Deklaracija slovačke Vlade iz marta 2007. u kojoj se ističe da rješenje kosovskog pitanja mora da poštuje legitimne interese Srbije, Povelju UN i druga akta međunarodnog prava, i dodala da Slovačka "mora da misli o tome da promijeni svoj pristup zbog odluke Međunarodnog suda pravde".

"Ipak, Slovačka je otvorena da razgovara o pitanju pozicije Kosova, s relevantnim partnerima, da bi se pronašlo rješenje. Moramo da mislimo o tome da promijenimo naš pristup zbog odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu prema kojoj kosovska jednostrana deklaracija nezavisnosti od Srbije od 17. februara 2008. godine nije prekršila međunarodno pravo", istakla je ona.

Radičova je u izjavi za "Večernje novosti" naglasila da je Slovačkoj potrebna saglasnost Srbije s nezavisnošću Kosova. 

"Nadamo se da će Srbija i Kosovo naći neki modus vivendi u bilateralnim razgovorima. Predstavnici Srbije i Kosova treba da nađu mirno rješenje. Poslije toga, nećemo vidjeti nikakvu prepreku da priznamo nezavisnost Kosova", rekla je ona.