Svijet
0

Priština: Najsiromašniji kandidat na izborima ima imovinu od 250.000 eura

FENA
Najbogatiji kandidat na izborima za zastupnike Skupštine Kosova, koji su zakazani za 17. studenoga, je predsjednik Alijanse za novo Kosovo (ANK) Bexhet Pacolli, a najsiromašniji je kosovski predsjednik i čelnik vodeće stranke Demokratskog saveza Kosova Fatmir Sejdiu, piše u utorak dnevnik na albanskome "Zeri".

Pacolli je prijavio imovinu samo na Kosovu u vrijednosti od 420 milijuna eura, a Sejdiu raspolaže s 250 tisuća eura.

Najbogatiji kosovski Albanac Bexhet Pacolli vlasnik je poznate tvrtke "Mabetex", sa sjedištem u Švicarskoj, i s više stotina zaposlenih. "Mabetex" je gradio velike objekte u Rusiji i drugim državama bivšega Sovjetskog Saveza. Nakon 1999. godine počeo je poslovanje i na Kosovu gdje je kapital uložio u banke i medije.

Fatmir Sejdiu je bogatstvo od 250 tisuća eura stekao kao sveučilišni profesor i dugogodišnji član najužeg vodstva Demokratskog saveza Kosova.

Čelnik Reformističke partije ORA Veton Surroi je prijavio imovinu od 2,5 milijuna eura dok je uoči prošlih izbora prijavio 40 milijuna eura. Haški optuženik i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj ima imovinu od 1,3 milijuna eura.

Pokret "Samoodređenje" na čelu s Albinom Kurtijem, koji je već mjesecima u kućnom pritvoru, neprestano kritizira politiku i postupke kosovskih dužnosnika i stranačkih čelnika, uz ostalo i zbog korupcije.