Svijet
0

Pristalice Benazir Bhutto divljaju po ulicama, Pakistan u velikoj krizi

FENA
Pakistanske snage sigurnosti stavljene su u četvrtak u stanje pune pripravnosti nakon što je ubistvo opozicijske čelnice Benazir Bhutto pokrenulo val nasilnih protesta njezinih pristalica, prenose mediji u svijetu.

Predsjednik Pervez Musharraf osudio je taj napad, nazvavši ga terorističkim i pozvao na smirivanje stanja nakon što su bijesne pristalice ubijene bivše premijerke izašle na ulice širom Pakistana, od Himalaja do južnih obala.

Analitičari procjenjuju da je ubistvo Benazir Bhutto izazvalo jednu od najvećih kriza u 60-godišnjoj historiji Pakistana. Ističu kako će predsjednik Musharraf najvjerojatnije ponovno uvesti vanredno stanje i otkazati parlamentarne izbore zakazane za 8. januar.

"Najveća opasnost Pakistanu i naciji prijeti od ovih terorista", rekao je Musharraf pozivajući na "jedinstvo i podršku nacije" u borbi protiv terorista.

Poznavatelji prilika navode kako Pakistan, ključni američki saveznik u borbi protiv terorizma, ulazi u "nemirne vode" koje bi mogle dovesti do destabilizacije cijele regije koja je već bila poprištem triju ratova između Pakistana i njegovoga nuklearnog suparnika Indije.

Najveći nemiri zahvatili su rodnu pokrajinu ubijene političarke Sindh i glavni grad Karachi.

"Policija u Sindhu stavljena je u stanje pune pripravnosti", rekao je visoki policijski dužnosnik. "Rasporedili smo pojačanja po svim gradovima, jer nemiri su svuda", dodao je.

Izvještaji govore da je sve teže stanje u Karachiju gdje su na ulice izašle diljade protestnika i zapaljene najmanje tri banke, vladin ured i pošta. Na cestama gore automobilske gume, a pucnjava odjekuje po različitim djelovima grada. Zatvorena je većina trgovina i tržnica.

U gradu Hyderabadu u pokrajini Sindh porazbijano je najmanje 20 automobila, a manji incidenti zabilježeni su i u Rawalpindiju i pakistanskoj prijestonici Islamabadu.

Protestnici su zapaljenim gumama blokirali ceste i izvikivali slogane protiv predsjednika Musharrafa u Muzaffarabadu, glavnom gradu pakistanskog dijela Kašmira na brdovitom sjeveru zemlje.

Policija je dobila naredbu da blokira glavnu cestu između provincija Sindh i Punjab kako bi ograničila kretanje protestnika.

Nemiri su zabilježeni i u gradu Multanu na sjeveroistoku Pakistana, kao i u Lahorenu na istoku zemlje gdje su članovi Pakistanske narodne stranke zapalili tri autobusa i oštetili još nekoliko vozila.