Svijet
31

Prirodni fenomen: Izgubljeno jezero u Oregonu zemlja "usisava" svake godine

Klix.ba
Printscreen
Printscreen
Od davnina se nešto čudno dešava kada je riječ o Izgubljenom jezeru u Oregonu. Naime, svake godine voda iz ovoga jezera misteriozno nestaje i to kroz rupu u zemlji. Tokom većeg dijela godine ono izgleda kao bilo koje drugo jezero, ali u ovo doba godine rupa počinje da usisava svu vodu iz njega i isušuje ga.

Naime, kako piše Huffington post, jezero se puni svake zime, a kada proljeće prelazi u ljeto suši se i pretvara u livadu.

Kada bi se rupa u zemlji pokrila to bi najvjerovatnije spriječilo oticanje vode. Iako je ova misterija godinama bila nerazjašnjenja, naučnici su otkrili šta bi mogo biti uzrok ove nevjerovatne pojave.

Naime, kako se čini, rupa je zapravo vrh potonulog vulkana, a vulkansko zemljište je krivo za ovakvu drenažu jezera. Navodno, ispod jezera se formirala cijev kada se lava stvrdnula blizu površine i počela da teče nadole. Kada se erupcija smirila, čvrste cijevi su se ispraznile od lave i tako su se stvorili tuneli.

Slične rupe su pronađene u Ribljem jezeru u blizini ovog, ali ono što zaista nije jasno naučnicima je gdje sva ta voda odlazi. Neki smatraju da je zemlja porozna i da je upija, kao i da ta voda potom odlazi u Kaskadne planine. Ipak, ovo nikada nije naučno potvrđeno.

Lokalci su pronalazili čudne predmete u jezeru, kao što su automobilski dijelovi, motori i ostali otpad. Navodno, ljudi pokušavaju začepiti ovu rupu, al to je nemoguće i može dovesti samo do poplava u okolnim mestima.