FBI istražuje
1

Prijetnje tužiocu Vladimiru Vukčeviću

FENA
Vladimir Vukčević, Foto: B92
Vladimir Vukčević, Foto: B92
Glasnogovornik Specijalnog tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je danas da je američki FBI prije desetak dana obavijestilo to tužilaštvo da je privedeno više osoba osumnjičenih da su slali prijeteća pisma tužiocu Vladimiru Vukčeviću.

"To potvrđuje da Tužilaštvo ima generalno dobru saradnju s američkim službama. Privedenim osobama su uzeti otisci prstiju i obavljene su druge radnje čiji rezultati se u cilju dalje istrage ne saopćavaju", rekao je Vekarić Tanjugu.

Prijeteća pisma sa više adresa različitih američkih građana stizala su i na adrese predsjednika Srbije Borisa Tadića i predsjednika Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasima Ljajića.

On je dodao da istraga u vezi s tim slučajem napreduje, da vjeruje da će uskoro ona biti okončana i da će rezultirati optužnicama.

Identitet privedenih osoba nije saopćen, a današnji Blic piše da je riječ o američkim državljanima srpskog porijekla.

Tužaštvo za ratne zločine do sada je dobilo 48 prijetnji, uglavnom prijetećih pisama, mada, dodaje list, bilo i nekoliko slučajeva fizičkih nasrtaja kada su nepoznata lica probušila gume na službenim vozilima Tužilaštva.

U jednom pismu potpisanom sa "Grupa Srba" i "Organizacija za zaštitu Srba" poslatom iz SAD-a navodi se za tužioca za ratne zločine Vukčevića da će "kao dokazani izdajnik srpskog naroda dobiti ono što zaslužuje - metak u čelo".