Svijet
0

Prijeti opasnost od nove erupcije vulkana na Islandu

SRNA
Vulkan Eyjafjallajokull (Foto: Reuters)
Vulkan Eyjafjallajokull (Foto: Reuters)
Naučnici sa Islanda upozorili su danas na mogućnost erupcije drugog vulkana na tom ostrvu.

Geolozi su primijetili da postoji veliki rizik od erupcije nakon izvršene procjene povećanog broja zemljotresa oko Bárdarbunge, drugog po veličini vulkana na Islandu.

Profesor geofizike na Univerzitetu na Islandu Páll Einarsson rekao je da oblast oko vulkana pokazuje znake pojačane aktivnosti, što je dobar "razlog za zabrinutost" .

Prema njegovim riječima, mali broj seizmometara otežava utvrđivanje obima i vjerovatnoće ishoda trenutnih pomjeranja tla.

Međutim, on je naglasio da postoje "svi razlozi za brigu" pošto su redovni potresi sjeveroistočno od vulkana koji su zabilježeni u posljednje vrijeme najjači i da nema sumnje "da se lava podiže."

Geolog naglašava da nedostatak aparature za mjerenje znači da se ne može tačno detektovati dubina i lokacija povećanog broja pokreta Zemlje.

Posljednja zabilježena erupcija Bárdarbunga bila je 1910. godine, mada vulkanolozi vjeruju da se posljednja veća erupcija desila 1477. godine kada je izbacio rekordne količine pepela i magme. Također, tada je zabilježen najveći izliv lave tokom proteklih 10.000 godina.