Svijet
0

Prijelazna pakistanska vlada dala zakletvu pred Musharrafom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanski predsjednik general Pervez Musharraf u petak je prisustvovao davanju zakletve prijelazne vlade i proglasio je da je "uveo pravu demokratiju u Pakistan", dok je zemlja pod vanrednim stanjem čekala na posjetu visokoga američkog posrednika.

Vlada je također ukinula kućni pritvor za opozicijsku liderku Benazir Bhutto, koja je tražila od svojih kolega iz opozicije da joj se pridruže u formiranju saveza koji bi smijenio Musharrafa i vladao do parlamentarnih izbora zakazanih za 9. januar.

Policija je saopćila da je naređenje o hapšenju Benazir Bhutto povučeno tokom noći.

"Nema više kućnog pritvora ali će mjere sigurnosti ostati na snazi radi njene sigurnosti. Ona može izlaziti i vraćati se kući", izjavio je za Associated Press Zahid Abbas, visoki policijski zvaničnik, ispred oploljene kuće u kojoj je Bhutto bila zatočena tri dana.

Kamioni i traktori, ipak, još su bili parkirani na cesti koja vodi do kuće u istočnom gradu Lahoreu a policija nije dopustila novinarima da prođu kroz kordon.

Musharraf, koji je prigrabio vlast u puču 1999., insistira na tome da još nastoji obnoviti civilnu vlast i demokratiju za koje zapadne vlade vjeruju da bi mogle pomoći u stabilizaciji nuklearne sile dok se bori protiv sve većeg islamskog ekstremizma.

Na ceremoniji u prijestonici Islamabadu Mushharaf je smrknutog lica izjavio kako bi vlada koja odlazi trebala biti ponosna što je pomogla u oživljavanju ekonomije i usmjerila Pakistan na put demokratije.

"Ponosan sam, s obzirom da sam čovjek u uniformi, što sam zapravo uveo suštinsku demokratiju u Pakistan, vjerovao ko u to ili ne vjerovao", izjavio je general nakon imenovanja prijelaznih ministara u predsjedničkoj palači.

Prijelazna vlada, predvođena Musharrafu odanom bivšim predsjedavajućim Senata Mohammedmianom Soomrom, zadužena je da predvodi Pakistan do parlamentarnih izbora i tokom njih.

Zamjenik američkog državnog sekretara John Negroponte treba doputovati u Pakistan tokom dana radi razgovora o produbljavanju političke krize. Nejasno je da li će se on sastati s Bhutto.

State Department je saopćio da će se on sastati s "bilo kim ko ga želi vidjeti", uključujući Musharrafa i političare iz opozicije.