Svijet
7

Prije pada ruskog aviona: Britanski avion na putu ka Egiptu izbjegao projektil u zraku

Klix.ba
Pilot putničkog aviona koji je išao u egipatsko odmaralište Šarm el Šeiku izveo je manevar u zraku kako bi izbjegao projektil koji je uočio tokom leta, a koji ga je trebao pogoditi, navodi se izvještajima koji su objavljeni u britanskim medijima tek danas.

Let kompanije Thomson iz Stansteda nalazio se na oko 300 metara od rakete 23. augusta i uspjeli je izbjeći, te sletjeti sigurno, piše Daily Mail.

Ministarstvo saobraćaja Velike Britanije saopćilo je da su zaprimili prijavu o ovom incidentu koji istražuju. Glasnogovrnik ove institucije rekao je da ovaj slučaj nije okarakterisan kao napad već se smatra da je bilo riječ o vježbi koju su izvodili egipatski vojnici na tom području u to vrijeme.

"Iako je avionom u to vrijeme upravljao kopilot, kapetan aviona je uočio projektil koji ide prema avionu i naredio je kopilotu da skrene avion naglo na lijevu stranu", piše Daily Mail.

Izvještaj je objavljen nakon što je srušen ruski avion iznad Sinaja, a sumnja se da je u avionu bila podmetnuta bomba. Incident je izazvao zabrinutost za sigurnost letova na tom području. Odgovornost za napad u kojem su poginule 224 osobe preuzeli su militanti IDIL-a.