Njemačka
0

Prevrnuti tanker i dalje blokira rijeku Rajnu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tanker s oko 2.400 tona opasne sumporne kiseline koji se u četvrtak prevrnuo i blokirao rijeku Rajnu u centralnoj Njemačkoj u petak i dalje onemogućava riječni promet, i to će možda potrajati danima, saopćio je predstavnik njemačke navigacijske službe.

"I dalje nije izvjesno koliko će dugo trajati operacija izvlačenja tankera, moguće nekoliko dana dok ga ploveća dizalica ne podignu", izjavio je neimenovani glasnogovornik navigacijske službe, prenosi Reuters.

Glasnogovornik je dodao da je u toku istraga i potraga za dva nestala člana posade, dok su preostala dva člana spašena neposredno nakon prevrtanja plovila.

Prema riječima glasnogovornika, vjeruje se da ništa od opasnog tereta tankera nije dospjelo u rijeku, jer je riječ o modernom plovilu, građenom sa dva dna po sigurnosnim i ekološkim pravilima.

Tanker se prevrnuo na dijelu Rajne između gradova Koblenza i Mainza, u blizini čuvene stijene Lorelei, nazvane po imenu nimfe iz njemačke mitologije koja je zanosnim pjesmama privlačila mornare i potapala brodove, podsjećaju agencije.

Brod-tanker Waldhof prevozio je kiselinu njemačke hemijske tvornice BASF i plovio je iz Ludwigshafena u jugozapadnoj Njemačkoj do Antwerpena u Belgiji.

Glasnogovornik njemačke navigacijske službe je također rekao da je plovidba Rajnom onemogućena i zbog visokog vodostaja kod Koblenza, na šta su utjecale nedavne obilne padavine.

Rajna je važna riječna prometnica i ruta kojom se prevozi teret u Evropi, od žita do uglja i nafte.