Svijet
1

Prevaranti Bosancima prijetili deportacijom i uzeli im preko 6.000 dolara

Klix.ba
Hasan i Nermina Bajrić
Hasan i Nermina Bajrić
Nermina i njen muž Hasan Bajrić koji žive u američkoj saveznoj državi Iowa žrtve su prevare. U samo dva dana njima je nepoznati prevarant uzeo 6.600 dolara prijeteći da će biti deportovani iz SAD-a i vraćeni u Bosnu i Hercegovinu.

Bajriće je nazvao čovjek tvrdeći da radi za Imigracionu službu SAD-a i da će, ukoliko ne uplate 6.600 dolara narednog dana, biti vraćeni u svoju matičnu zemlju.

"Bila sam uplašena. Nisam nikome govorila za poziv", kaže Nermina. Zbog straha od deportacije, odlučila je platiti traženi iznos. Međutim, nije imala novca. Prevarant joj je rekao da posudi što je ona i uradila.

Uspjela je skupiti 4.500 dolara, ali joj je prevarant putem telefona poručio da to nije dovoljno i da mora nabaviti još 2.100 dolara. Ovu sumu novca ponovo je posudila od jednog prijatelja i uplatila na svoju kreditnu karticu.

Prevarant je tražio broj kartice i sigurnosni kod nakon čega je sa računa skinuo 6.600 dolara. Shvatila je da je žrtva prevare nakon što je na poslu razgovarala sa šefom.

"Nikad nisam čuo za ovakav slučaj", kaže advokat Bajrića Bill Nicholson. On je kazao da se u cijeli slučaj uključila i policija te da istražuju slučaj.

"Prevaranti su znali šta rade. Znali su da su Bajrići došli ovdje iz Bosne i igrali su na tu kartu", dodao je on.

Njima će trebati godine da vrate dug banci i prijateljima od kojih su posudili novac kako bi dali prevarantima.

"Tužna sam jer sam ove godine planirala posjetiti svoju mamu"; kaže Nermina.

Imigraciona služba SAD-a je u oktobru zaprimila nekoliko prijava pokušaja prevare nakon čega su upozorili imigrante.