Bivši dobrovoljac VRS
36

Presudile mu dvije objave na Telegramu: Poznato zbog čega je uhapšen Igor Girkin

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Igor Girkin, pritvoreni bivši komandant proruskih separatista u Donbasu i također bivši pripadnik ruske Federalne službe sigurnosti, pojavio se u petak pred sudom u Moskvi. Optužen je za poticanje na ekstremizam, a sud mu je odredio pritvor do 18. septembra.
Istražitelji FSB-a zatražili su pritvaranje Girkina. Prijeti mu pet godina zatvora. Girkin je optužen za "pozivanje na ekstremizam" zbog dvije objave na Telegramu o Krimu i neplaćanju vojnog osoblja.

Prema riječima njegovog advokata, on je "izrazio svoje mišljenje o pitanjima vezanim uz Krim i činjenicu da vojnici 105. i 107. desantnog puka nisu plaćeni".

"Tamo se analiziraju dvije objave od 25. maja 2023., ovo pitanje Krima i objava u kojoj je konstatovao koje bi bile posljedice ako se naknada ne isplati", riječi su njegovog advokata.

Prema njegovom advokatu, slučaj se bazira samo na nekom nerazumljivom intervjuu stanovnika Krima koji je pročitao Girkinovu objavu i doživio "neku vrstu ogorčenja".

Otvaranjem ovog slučaja nakon kratke pobune plaćenika iz Wagnerove grupe, ruske su vlasti jasno dale do znanja da nisu dopuštene nikakve kritike, čak ni iz redova pobornika vojne operacije u Ukrajini

Nacionalist Girkin prethodnih je mjeseci ove godine najavljivao ulazak u politiku te sve više kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina. Optužio je vodstvo vojske u Moskvi za nesposobnost i korupciju. Također je pozvao na oštriju akciju u Ukrajini.

Podsjećamo Igor Girkin Strelkov, bivši ministar odbrane takozvane DNR, ruski nacionalista koji se borio u BiH na strani Vojske Republike Srpske i istakuti kritičar Kremlja uhapšen je jučer u svom stanu.