Svijet
0

Presuda žalbenog vijeća Limaju, Musliu i Bali 27. septembra

FENA
Presuda Žalbenog vijeća Haškog tribunala u predmetu protiv bivših oficira Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Fatmira Limaja, Isaka Musliua i Haradina Bale bit će izrečena u četvrtak, 27. septembra, saopćeno je iz ICTY-a.

Presudom Pretresnog vijeća izrečenom 30. novembra 2005. bivši komandanti OVK Fatmir Limaj i Isak Musliu oslobođeni su svih optužbi u vezi s njihovim navodnim učešćem u zločinima počinjenim u logoru Lapušnik na Kosovu 1998. Pretresno vijeće je proglasilo Haradina Balu, stražara u logoru, krivim za mučenje, okrutno postupanje i ubistvo, i osudilo ga na 13 godina zatvora.

Pretresno vijeće je osudilo Haradina Balu zbog njegove lične uloge u "održavanju i provođenju nehumanih uslova" u logoru, pomaganju pri mučenju jednog zatvorenika i učestvovanju u ubistvu devet zarobljenika iz logora koji su 25. ili 26. jula 1998. natjerani da pješače do planine Beriša, gdje su ubijeni. Ostale tačke optužnice protiv njega su odbačene.

Dana 30. decembra 2005. i tužilaštvo i odbrana Haradina Bale podnijeli su najave žalbi. Dana 29. marta 2006. tužilaštvo je podnijelo žalbeni podnesak protiv oslobađajuće presude za Fatmira Limaja i Isaka Musliua. Pretres po žalbama je održan 5. i 6. juna 2007.