Recep Tayyip Erdogan
0

Presuda Ustavnog suda uklonila nesigurnost

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je, povodom odluke Ustavnog suda u srijedu da ne zabrani njegovu proislamističku vladajuću Partija pravde i razvoja (AK), da je tom presudom uklonjena nesigurnost s kojom se zemlja suočavala u prethodnom periodu.

U prvom komentaru nakon što je Ustavni sud donio presudu, Erdogan je ocijenio da je Turska pretrpjela "ozbiljan gubitak vremena i energije" zbog ovog slučaja.

Turski premijer je rekao da će njegova partija, kojoj je prijetila zabrana zbog optužbi da navodno pokušava da uvede islamsku vladavinu u toj pretežno muslimanskoj, ali sekularnoj državi, nastaviti da podržava sekularne vrijednosti u toj zemlji.

"Nesigurnost s kojom se Turska suočavala je uklonjena ovom presudom", ocijenio je Erdogan, prenio je Reuters.

Osim zabrane rada partije, državni tužilac je tražio i zabranu političke aktivnosti na pet godina za više od 70 uglednih članova AK, uključujući i predsjednika Turske Abdullaha Gulla i premijera Erdogana.

Evropska unija i Vijeće Evrope pozdravili su odluku Ustavnog suda Turske, ocijenivši da će takva odluka doprinijeti političkoj stabilnosti u Turskoj.

Turski političari, Evropska unija i strani investitori s nestrpljenjem su čekali odluku Ustavnog suda po optužbi na račun Erdoganove partije koje su zemlji donijele političku nesigurnost, slabljenje finansijskog tržišta i usporavanje procesa reformi.

Politička kriza u Turskoj je uvećala jaz između sekularnog establišmenta kome pripadaju generali i sudije, i vlade koja ima korene u političkom islamu.