Šangaj
17

Preminuo Li Keqiang, donedavno najvažniji čovjek za kinesku ekonomiju

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši kineski premijer Li Keqiang (68), nekada smatran kandidatom za reforme orijentiranim na vodeću ulogu u zemlji, preminuo je od iznenadnog srčanog udara u petak rano ujutro u Šangaju.

Li je nominalno bio zvaničnik broj 2 u Kini do kraja prošle godine. On je radio kao premijer zemlje i bio tradicionalno zadužen za kinesku ekonomiju od 2013. do marta ove godine pod moćnim vođom Xi Jinpingom.

Tokom svog vremena u toj ulozi, Li je upravljao drugom po veličini svjetskom ekonomijom kroz izazovno razdoblje rastuće tehnologije i trgovinskih napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, sve većeg državnog duga i nezaposlenosti te pandemije covid-19.

U svojoj posljednjoj godini na vlasti, ekonomist obrazovan na Sveučilištu u Pekingu bio je snažan glas koji je upozoravao na izazove za kinesku ekonomiju usred široko rasprostranjenih karantina zbog koronavirusa.

Podržao je napore za povećanje zaposlenosti i održavanje ekonomske stabilnosti.

"Bez obzira na to kako se međunarodno okruženje promijenilo, Kina će zadržati smjer širenja otvorenosti", poručio je prošle godine.

Li je smatran predstavnikom drugačijeg pristupa odnosima Kine sa svijetom, u vrijeme kada je zemlja sve više izolirana.

"Kina i Sjedinjene Države imaju zajedničke interese. Dvije zemlje moraju uložiti više energije na zajedničkom terenu i proširiti zajedničke interese", poručio je 2021. godine.

Li je također zapamćen po svojoj usredotočenosti na rješavanje društvenih nevolja poput siromaštva.

Njegovo vrijeme u najvišim ešalonima kineske Komunističke partije završilo je prošlog oktobra, kada nije imenovan u stranački centralni komitet tokom rekonstrukcije vodstva koja je trajala dva puta u desetljeću i u kojoj se Xi okružio ključnim saveznicima

Ranije ove godine na mjestu premijera je došao bivši šef stranke u Šangaju i lojalist Xiju Li Qiang.