Bjelorusija
0

Preminuo još jedan povrijeđeni u eksploziji u Minsku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministarstvo zdravlja Bjelorusije saopćilo je u petak da je 47-godišnji muškarac premino od povreda zadobijenih u eksploziji u metrou u Minsku, čime je broj žrtava povećan na 13.

U bolnici se i dalje nalazi 161 osoba povrijeđena u napadu 11. aprila na stanici metroa Oktobarska u bjeloruskoj prijestonici, a 21 je u teškom stanju, navedeno je u saopćenju.

Vlasti su uhapsile pet osoba, među kojima i jednu ženu, pod sumnjom da su organizovale napad, a predsjedik Aleksandar Lukašenko naredio je tužiocima da ispitaju opozicione aktiviste, prenosi AP.

Zamjenik glavnog tužioca Bjelorusije Andrej Šved saopćio je u četvrtak da je dvojici osumnjičenih određen zatvor, a da je jedan od njih neposredni počinilac terorističkog akta, dok je drugi njegov pomagač. Svi privedeni su građani Bjelorusije i uglavnom imaju do 30 godina.

Šved, koji je i na čelu operativno-istražne grupe, rekao je na pres-konferenciji da eksplozivna naprava, za koju je utvrđeno da je na daljinsko upravljanje, nije proizvedena u Minsku.

Šved je naveo da je s mjesta eksplozije prikupljeno više od 1.000 materijalnih dokaza, a da su u istragu uključeni specijalisti iz Rusije i Izraela.