Svijet
0

Preminuo bivši talijanski premijer Giulio Andreotti

FENA
Giulio Andreotti (Foto: AFP)
Giulio Andreotti (Foto: AFP)
Giulio Andreotti, jedan od najistaknutijih italijanskih političara druge polovine 20. stoljeća i sedam puta predsjednik italijanske vlade, umro je u ponedjeljak u svome stanu u Rimu u 94. godini, objavila je njegova porodica, izvijestile su novinske agencije.

Andreotti, rođen 14. januara 1919. godine, posljednjih je godina bio narušenog zdravlja. Bio je vodeći političar nekadašnje Demokršćanske stranke koja je od kraja Drugog svjetskog rata gotovo 50 godina dominirala italijanskom političkom scenom i zastupnik u svakom sazivu parlamenta od 1945. godine. Doživotni senator postao je 1991. godine.

Prvi put je ušao u vladu u dobi od 28 godina a njegovo je djelovanje polariziralo italijansku javnost tokom njegove cijele karijere. Krajem devedesetih godina optužen je za upletenost u ubistvo i veze s mafijom ali je kasnije oslobođen optužbi.

Korupcijski skandali koji su izbili početkom devedesetih godina prošlog stoljeća doveli su do odlaska njegove Demokršćanske stranke s italijanske političke scene na kojoj je, s bivšom italijanskom komunističkom strankom, desetljećima bila glavni protagonist.