Buenos Aires
146

Preminula Mileva Gaćeša, posljednji svjedok i učesnik atentata na Pavelića

G. M.
Mileva Gaćeša (Screenshot:  Youtube/RTS)
Mileva Gaćeša (Screenshot: Youtube/RTS)
U Buenos Airesu je jučer u 97. godini preminula Mileva Gaćeša, posljednja živa učesnica atentata na Antu Pavelića.

U pokušaj ubistva bivšeg poglavnika Nezavisne Države Hrvatske bilo je uključeno nekoliko ljudi. Ispričala je da su u organizaciju atentata bili uključeni njen brat Milan Gaćeša, njen muž, sveštenik Radojica Popović i ona.

Pavelića su do kuće gdje je živio, u gradiću Lomas del Palomar, nadomak Buneos Ajresa, pratili Milo Krivokapić i Blagoje Jovović, koji je i pucao na Pavelića.

Sve se odigralo u ulici koja danas nosi naziv Sanchez, u jednom trenutku se sa Antom Pavelićem u toj ulici našao Blagoje Jovović sam. Ranio ga je 10. aprila 1957, na 16. godišnjicu osnivanja NDH, prenose Novosti. Pavelić je umro od posljedica atentata dvije godine kasnije u Madridu.

Prvo pitanje upućeno Milevi Gaćeši Pićan 2020. bilo je, naravno, zašto su odlučili da ga ubiju, a ona je odgovorila ovako: “Od velikoga bola i mržnje prema njemu, zbog toga što se on šeta slobodno, sa svojom ustaškom gardom, a našim mučenicima ni danas se ne zna gde su grobovi.”

Osim aktivne uloge u praćenju Pavelića i osiguranju oružja, Mileva je u emisiji OKO autora Stevana Kostića, emitovanoj na RTS 2019. godine, bez ikakve sumnje demantovala plasirane laži o tome da je atentat organizovala jugoslovenska tajna služba, i dokazala da je taj herojski čin bio dio grupe entuzijasta, odlučnih osvetnika. Njen motiv je bilo stradanje oca od ustaškog terora u Drugom svjetskom ratu.