Bećirovićeva inicijativa
100

Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

B. T.
Denis Bećirović uputio inicijativu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Denis Bećirović uputio inicijativu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović sazvao je sjednicu ovoga doma za utorak, 27. april. Između ostalog, delegati bi trebali raspravljati o glorificiranju Ante Pavelića i Dragoljuba Draže Mihailovića.
Naime, na predloženom dnevnom redu je i delegatska inicijativa Denisa Bećirovića (SDP), kojom Dom naroda PSBiH poziva sve općine i gradove u državi da zabrane bilo koji direktan ili indirektan izraz glorificiranja ili afirmacije dvojice najzloglasnijih ratnih zločinaca i kvislinga na području bivše Jugoslavije - vođe ustaškog pokreta Ante Pavelića i vođe četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića.

Bećirović u inicijativi poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i afirmacije antifašističkih vrijednosti na kojima počiva savremena Evropa

Isto se predlaže i za sve druge pripadnike nacifašističkih pokreta, organizacija, vojnih formacija i udruženja, bez obzira na to koje su nacije ili vjere bili, a koji su u Drugom svjetskom ratu, za vrijeme odsudne borbe protiv nacifašizma kao najvećeg zla u ljudskoj historiji, ratovali ili širili negativnu propagandu protiv Antifašističke koalicije.