Bolnica uputila ispriku
0

Preminula doktorica Afroamerikanka koja se javno požalila na rasistički tretman u bolnici

M. G.
Dr. Susan Moore Foto: Screenshot
Dr. Susan Moore Foto: Screenshot
Dr. Susan Moore iz Indianapolisa koja se liječila od koronavirusa u bolnici North Indiana North, preminula je ove sedmice. Ranije ovog mjeseca objavila je video kako bi podijelila da vjeruje da ne prima odgovarajuću medicinsku njegu jer je Afroamerikanka.

Moore je se pozitivno testirala na koronavirus 29. novembra i rekla je da su njeni simptomi uključivali visoku frekvenciju disanja, visok puls, visoku temperaturu i kašljanje krvi. Opisala je tešku bitku s kojom se suočila dok su je liječili ljekari bijelci uključujući moljenje za antivirusni lijek Remdesivir, sate čekanja na lijekove protiv bolova i zahtijevajući CT grudnog koša kako bi dokazala da je njen bol stvaran, prenosi CBS.

Njezin je snimak otkrio plućne infiltrate i upaljene limfne čvorove, rekla je, ali je nastavila satima čekati lijekove protiv bolova.

"Sve što znam je da me jako boli", rekla je Moore u srceparajućem videu. "Doktor se ponašao prema meni kao da sam ovisnik o drogama, a znao je da sam ljekar", dodala je.

Razgovarala je s advokatom, koji joj je, kaže, rekao da se ništa ne može učiniti po tom pitanju. Također je tražila da je prebace u drugu bolnicu, ali rečeno joj je da treba jednostavno ići kući.

Moore je na kraju poslana kući, ali nepunih 12 sati kasnije povisila je se temperatura i krvni pritisak joj je naglo pao, pa se vratila u bolnicu.

"Ti ljudi su me pokušavali ubiti. Jasno je da se svi moraju složiti da sam prerano otpuštena", napisala je. "Sada me liječe od bakterijske upale pluća, kao i od Covid upale pluća."

Moore je umrla ove sedmice nakon prijema u drugu bolnicu.

"Susan je bila fenomenalan liječnik", rekli su prisutni na njenom sprovodu. "Obožavala je baviti se medicinom, voljela je pomagati ljudima i bila je nesebična u tome."

U Mooreovoj objavi na Facebooku ona je rekla da je glavni medicinski službenik bolnice rekao da će osoblje bolnice proći obuku o raznolikosti i da će primiti izvinjenje od doktora koji ju je liječio.

"Jako smo tužni kad čujemo o smrti dr. Susan Moore, a naša srca upućuju se njenim prijateljima i porodici. Kao organizacija koja se zalaže za pravičnost i smanjenje rasnih razlika u zdravstvu, optužbe za diskriminaciju shvaćamo vrlo ozbiljno i istražujemo sve navode. Opcije liječenja često dogovaraju i pregledavaju medicinski stručnjaci iz različitih specijalnosti, a mi ostajemo pri zalaganju i stručnost naših njegovatelja i kvalitet njege koja se svakodnevno pruža našim pacijentima", navodi se u izjavi bolnice.