Turska
0

Premijer pozvao muslimane da povuku novac iz Švicarske

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turski ministar za evropska pitanja Egemen Bagis pozvao je muslimane da povuku novac iz švicarskih banaka, u znak protesta zbog referenduma u Švicarskoj na kojem je u nedjelju izglasana zabrana izgradnje minareta, objavio je u srijedu turski dnevnik Hurijet.
  • Siguran sam da će ta odluka građana Švicarske podstaći našu braću iz muslimanskih zemalja koja drže novac u švicarskim bankama da preispitaju tu svoju odluku. Vrata turskog bankarskog sektora su za njih uvijek otvorena, rekao je ministar.

On je objasnio da 2008., kada su propadale banke širom svijeta, nijedna u Turskoj nije bila pogođena svjetskom finansijskom krizom.

Kopredsjednik Zelenih u Evropskom parlamentu Daniel Cohn-Bendit je takođe pozvao bogate muslimane da skinu novac sa svojih bankarskih računa u Švicarskoj, kao odgovor na njihov referendum.

Predsjednik Turske Abdullah Gül ocijenio je zabranu Švicaraca kao "sramnu", dok je premijer te zemlje Recep Tayyip Erdogan upozorio da je "takav razvoj, nažalost, odraz zastarjelog i primitivnog mentaliteta koji dovodi u pitanje rasu ili religiju u kojoj ste rođeni".

Švicarska godišnje zaradi više od 10 milijardi dolara od poslova s muslimanskim zemljama, a oko 170.000 osoba iz zemalja Persijskog zaliva svake godine posjeti Švicarsku.

Analitičari predviđaju da bi zabrana izgradnje minareta mogla da dovede do odliva arapskih investicija iz Švicarske, prenosi RIA Novosti.

Vlada i parlament te alpske zemlje su bili protiv inicijative za zabranu izgradnje minareta, ali su morali da prihvate odluku referenduma na kojem je više od 57,5 posto Švicaraca i 22 od 26 kantona u toj zemlji glasalo za zabranu.

U Švicarskoj, koja ima 7,7 miliona stanovnika. živi oko 400.000 muslimana.