Ne odlučuje o tome
0

Premijer Armenije Nikol Pašinjan: Nemam ovlaštenja da hapsim Putina

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da nema ovlaštenja da donosi bilo kakve odluke u vezi sa hapšenjem ljudi po nalozima Međunarodnog krivičnog suda, uključujući i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

"Poslije 2018. Armenija je imala opsežne demokratske reforme i ja ne odlučujem koga da uhapsim, a koga da ne uhapsim", rekao je Pašinjan u intervjuu za britanski Telegraf.

Međunarodni krivični sud je 17. marta izdao naloge za hapšenje Putina i komesara ruskog predsjednika za prava djeteta Marije Lavove-Belove zbog optužbi za navodnu umiješanost u ratne zločine, kao što je nezakonita deportacija stanovništva, uključujući djece, i njihovo ilegalno prebacivanje u Rusiju.

Istražni komitet Rusije otvorio je 20. marta krivični postupak protiv tužioca Međunarodnog krivičnog suda Karima Ahmada Kana i sudija Rozarija Salvatorea Aitale, Sergija Gerarda Ugaldea Godineza i Tomoke Akane zbog preduzimanja svjesno nezakonitih radnji, jer nije bilo osnova za krivičnu odgovornost u slučajevima ruskog predsjednika i ombudsmana za djecu.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da se Armenija vodila samo političkim motivima kada je ratifikovala Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda, podsjeća TASS.