Vukoja kao test
36

Kako se 15 zastupnika SDP-a oglušilo na poziv Bećirovića i šta to znači u borbi za lidera stranke

N. Ž.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je potvrdio imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, a glasove su dali i skoro svi zastupnici SDP-a, svi izuzev Damira Mašića.

Bez obzira na pismo predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjednika SDP-a Denisa Bećirovića, koji je pozvao zastupnike da ne glasaju za Vukoju, Ustavni sud BiH je dobio novog sudiju.

Svi zastupnici SDP-a, osim Damira Mašića, glasali su za imenovanje Vukoje, ali Mašić je i prije poziva Bećirovića isticao da neće podržati njegovo imenovanje, što znači da niko od preostalih 15 zastupnika SDP-a nije poslušao potpredsjednika stranke. Među tih 15 je u Kadrija Hodžić, Tuzlak kojeg je Bećirović nedavno predlagao za ambasadora u Turskoj.

Tako je apel Bećirovića "pao na gluhe uši" među njegovim stranačkim kolegama, što je posebno indikativno u kontekstu priče da bi Bećirović od sljedeće godine mogao preuzeti SDP.

Predsjednik SDP-a je trenutno Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine. Nikšić je u junu prethodne godine trebao biti zamijenjen, jer mu je istekao mandat, ali je na Kongresu SDP-a odlučeno da će se prolongirati izbor novog predsjednika.

Indikativno je da se na tom Kongresu nije pojavio Denis Bećirović, iako je riječ o članu Predsjedništva BiH i potpredsjedniku stranke. Tada je bilo jasno da Bećirović pretendira na mjesto predsjednika, te se očekivalo da će biti među glavnim kandidatima na narednom Kongresu, kada se bude birao novi lider ove stranke.

Međutim, glasanje za Marina Vukoju je pokazatelj koliko se među članovima SDP-a cijeni mišljenje Denisa Bećirovića.

Naravno, postoji mogućnost da je odluka donesena i daleko prije Bećirevićevog pisma te i da je apel poslan u prethodnih nekoliko sedmica, ne bi promijenio mnogo.

Bez obzira na to, Denis Bećirović je ovim potezom pokazao da u SDP-u očigledno postoje dvije suprotstavljene struje. Na jednoj strani Nermin Nikšić, koji je podržao imenovanje Marina Vukoje, a na drugoj Bećirović.

U prilog pretpostavki da Nikšić i Bećirović nisu u najboljim odnosima spominje se i proslava 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, kada je Bećirović zajedno s Komšićem organizovao svečani prijem, na kojem se nije pojavio Nermin Nikšić, već je, kako je sam tvrdio ranije planirao posjetu Brčkom.

Sve će biti jasno na narednom Kongresu SDP-a koji bi se trebao održati nakon lokalnih izbora, zakazanih za 6. oktobar ove godine. Uz napomenu da će puno toga diktirati rezultat ove stranke na predstojećim izborima.

U konačnici, ako je Bećirović i zakasnio sa svojim pozivom da se ne glasa za Vukoju, postavlja se pitanje zašto je uopće izlazio u javnost i sebe stavljao na vjetrometinu?