Svijet
1

Preliminarni rezultati: Rodrigo Duterte pobjednik predsjedničkih izbora na Filipinima

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Prema preliminarnim rezultatima jučer održanih predsjedničkih izbora bivši gradonačelnik Davaoa Rodrigo Duterte će biti novi predsjednik Filipina.

Filipinska Centralna izborna komisija je kasno sinoć saopćila preliminarne rezultate izbora na bazi 91,33 posto prebrojanih glasačkih listića, a Duterte ima prednost od oko šest miliona glasova u odnosu na najbližeg pratioca i sve su prilike da postane prvi filipinski predsjednik sa juga te otočne države.

Prema preliminarnim rezultatima Duterte je osvojio 15.342.569 glasova, dok je najbolji od ukupno četiri njegova oponenta bio Manuel „Mar“ Roxes sa 9.249.813 glasova. Upravo Roxas je imao podršku aktuelne vlasti i predsjednika Filipina Benigna Aquina.

"Prema nezvaničnim rezultatima se čini da će Digong biti novi predsjednik Filipina. Želim ti uspjeh", izjavio je Roxas koji je Dutertea nazvao njegovim nadimkom.

Podsjetimo da je tokom predizborne kampanje Duterte izazvao veliku pažnju javnosti svojom retorikom i obećanjima da će protiv kriminalaca započeti "krvavi rat" i njegovim porukama da kriminalni milje na Filipinima "može zaboraviti ljudska prava". Neki zapadni mediji ga nazivaju i "filipinskim Trumpom". Pažnju privlači i svojim vanjskopolitičkim stavovima kojima kritikuje SAD i Australiju kao najbliže partnere Filipina, a nerijetko zbog šale i pogrdnim imenima naziva i poglavara Rimokatoličke crkve papu Franju.

Uporedo s tim, u utrci za potpredsjednika Filipina sa 13.426.097 glasova u vodstvu je kandidat Liberalne partije Leni Robredo ispred oponenta senatora Ferdinanda "Bongbong" Marcusa Jr. koji je sakupio 13.240.924 glasa.

Na izbore na Filipinima jučer je od oko 54 miliona registriranih izašlo više od 40 miliona birača. Izbori su protekli u znaku dugih redova ispred birališta jer su se izborna tijela suočavala sa nizom tehničkih problema.

Biračima nimalo nije bilo prijatno stajati u redovima na temperaturi od 38 stepeni. Nekoliko birača je imalo ozbiljne poteškoće zbog toplotnog udara, a jedna 46-godišnja žena je preminula u gradu Cebu.