Svijet
1

Preko web stranice za upoznavanje od žrtava iznudili 220.000 funti

Klix.ba
EPA
EPA
Četiri muškarca proglašeni su krivima za pranje novca preko web stranice za upoznavanje. Oni su prevarili nekoliko žena koje su preko interneta tražile ljubav.

Žrtve bi bile uhvaćene u prevarantsku mrežu nakon što stupe u kontakt sa „zgodnim sredovječnim muškarcem“ na stranici Match.com. Zvuči nevjerovatno, ali žene su povjerovale u priču kako njihov sagovornik na sajtu očekuje nasljedstvo od čak 100 miliona funti koje mu je ostavio otac. Ipak, novac je zapečaćen u dalekoj Indiji.

Nakon nekog vremena prevarant koji je uglavnom nosio ime James Rishards bi počeo tražiti novac. Prvo bi od žrtava tražio uplatu „biroktarskih troškova“ u visini od 700 funti, a nedugo zatim traženi novac bi dosegao visinu od čak 100.000 funti,a sve u cilju „dkidanja pečata sa nasljedstva“.

Ukupan novac koji su prevaranti uspjeli iznuditi žrtvama iznosi 220.000 funti, a samo jedna žena, Suzanne Hardman, pristala je kriminalcima dati svojih 174.000 funti, potvrđeno je na sudu u Engleskoj.

Suđenje je trajalo tri sedmice, a 28-godišnji Monty Emu i 27-godišnji Adewunmi Nusi su osuđeni, dvije osobe su priznale krivicu, dok su dvojica oslobođeni optužbi.