Svijet
6

Predstavljen sporazum o borbi protiv klimatskih promjena, čeka se usvajanje

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon skoro dvije sedmice pregovora svjetskih diplomata na Samitu o klimatskim promjenama (COP21) u Parizu, organizatori su predstavili nacrt globalnog sporazuma čiji je cilj smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Francuska je predstavljajući nacrt globalnog sporazuma pred delegatima iz skoro 200 zemalja izrazila nadu da će to biti konačan tekst i da će biti usvojen u toku dana.

U tekstu nacrta se poziva na balansiranje emisija štetnih plinova uzrokovanih ljudskim djelovanjem i sposobnosti Zemlje da ih "apsorbuje do druge polovine ovog stoljeća".

Cilj je da emisija gasova sa efektom staklene bašte dostigne svoj vrhunac što je prije moguće, dodaje se između ostalog u tekstu sporazuma kojim će se "limitirati rast globalne temperature i smanjiti nivo mora".

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius istaknuo je ključne tačke sporazuma kao što su ambiciozniji cilj za ograničavanje rasta globalne temperature na manje od dva stepena Celzija, 100 milijardi dolara godišnje za finansiranje zemalja u razvoju nakon 2020. godine, kao i petogodišnji ciklus za razmatranje provođenja obećanja za poduzimanje akcije za smanjenje emisija stakleničkih plinova.

On je nazvao sporazum "ambicioznim i uravnoteženim" i rekao da će on biti "historijska prekretnica" za svijet.

Takozvani "Pariski sporazum", napisan na 31 stranici, prema organizatorima, predstavlja veliki pomak u globalnim naporima za izbjegavanje potencijalno katastrofalnih posljedica zagrijavanja planete Zemlje.