Riječ je o njih 5.000
25

Predsjednik portugalske biskupije se izvinio zbog seksualnog zlostavljanja djece

S. G.
© Shutterstock
© Shutterstock
Portugalska Katolička crkva odlučila je uputiti izvinjenje žrtvama seksualnog zlostavljanja koje su počinili članovi crkve, a odnosi se na čak 5.000 žrtava.

"Molimo sve žrtve za oprost: sve one koji su hrabro svjedočili o zlostavljanju nakon toliko godina šutnje, kao i one koji i dalje duboko u srcima nose bol i još je ni s kim nisu podijelili", rekao je predsjednik Portugalske biskupije José Ornela.

Crkva je reagovala na izvještaje neovisnog istražnog povjerenstva predstavljenog sredinom februara u kojem je iznesena brojka od 4.815 potvrđenih slučajeva seksualnog zlostavljanja u posljednjih 70 godina.

"Vjeruje se kako je pedesetih godina prošlog stoljeća bilo puno više slučajeva zlostavljanja", rekao je svojevremeno šef komisije Pedro Strecht.

Informacija je popraćena kritikama udruženja žrtava i katoličkih vjernika. "To je korak unatrag", požalio se u intervjuu za list Publico Jorge Wemans, jedan od potpisnika otvorenog pisma, nakon kojeg je oformljena ova komisija.

Izostale su "konkretne mjere" koje bi omogućile da se u budućnosti izbjegne zlostavljanje i da se garantuje pomoć žrtvama. Biskupi su izrazili nelagodu i žaljenje zbog slučajeva zlostavljanja, no izostalo je njihovo saosjećanje, tvrdi novinar Publica.