Ne smiruju se reakcije
34

Predsjednik Austrije razočaran odlukom svoje vlade: Blokada ulaska u Šengen nije rješenje

V. K.
Alexander Van der Bellen (Foto: EPA-EFE)
Alexander Van der Bellen (Foto: EPA-EFE)
Nakon što su austrijski zvaničnici u četvrtak blokirali ulazak Bugarske i Rumunije u Šengensku zonu reakcije se i dalje ne smiruju, a među kritikama našla se i jedna pomalo neočekivana, ona od austrijskog predsjednika.
Komentirajući odluku da se Hrvatskoj dozvoli ulazak u Šengen, a Rumuniji i Bugarskoj ne, austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen je izjavio kako ovakva situacija ne doprinosi nikome, a ponajmanje Evropskoj uniji.

"Duboko žalim zbog odluke austrijske vlade da blokira pristupanje Rumunije i Bugarske Šengenu. Istina je da je Austrija u teškoj situaciji zbog veoma velikog broja tražilaca azila, ali blokada Šengena ne doprinosi rješenju", rekao je austrijski predsjednik.

Napomenuo je kako bi austrijska ekonomija mogla biti kažnjena zbog ovakve odluke.

"Austrijskoj ekonomiji sada prijete novčane kazne kao rezultat rumunskih protumjera. Izazove u oblasti migracija možemo savladati samo zajedno s našim partnerima u Evropskoj uniji. Nadam se da je rješenje kroz dijalog moguće uskoro", poručio je prvi čovjek Austrije.

Podsjetimo, nakon što je Austrija odbila da dozvoli ulazak u Šengen Rumuniji i Bugarskoj, iz ovih zemalja uslijedio je niz kritika na račun prije svega austrijskog kancelara Karla Nehammera.

"Imamo 60.000 medicinskih sestara koje brinu o vašim roditeljima, bakama i djedovima. Ostavljamo naše porodice, djecu i dolazimo vam svaki mjesec. Neprihvatljivo je da ne odobravate pristupanje Rumunije Šengenu", poručili su Rumuni.

Slične reakcije uputili su i bugarski političari koji su poručili kako je ovakva odluka čisto politička.

"Razočaravajuće je vidjeti kako nacionalne politike još jednom igraju ulogu u blokiranju ulaska Rumunije i Bugarske u Šengen. Naši stanovnici nisu manje Evropljani od drugih i vrijeme je da se okonča ovaj diskriminatorni pristup. Svi pripadamo Evropskoj uniji i Šengenskoj zoni", rekao je europarlamentaraca Ilhan Kjučjuk.