Svijet
0

Prava homoseksualaca Obama stavio u središte diplomatije

FENA
Barack Obama
Barack Obama
Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u utorak sve vladine organe, među kojim su i oni koji vode programe međunarodne pomoći, da stave pitanja o pravima homoseksualaca, biseksualaca i transseksulaca u središte američke vanjske politike.

"Vrlo sam zabrinut zbog nasilja nad lezbejkama, homoseksualcima, biseksualcima i transseksualcima u svijetu", istakao je Obama u internoj noti, "neka se usvoje zakoni koji će kriminalizirati takve osobe i nasilje počinjeno nad građanima koji učestvuju u paradama ponosa, kao i ubijanje žena i djece zbog njihove seksualne orijentacije".

"Ovom notom pozivam sve organe angažirane u inozemstvu da garantiraju kako će američka diplomatija i financijska pomoć zaštititi prava homoseksualaca, biseksualaca i transseksualaca", napisao je Obama.

Bijela kuća je objavila ovu notu nekoliko sati prije nego što je američka državna tajnica Hillary Clinton govorila o istim pitanjima pred Ujedinjenim nacijama u Ženevi.

Predsjednik poziva State Department i ministarstvo za unutarnju sigurnost da korektno postupaju s tražiteljima azila i homoseksualnim izbjeglicama progonjenim u svojoj zemlji.