Leonid Slutski
0

Poznat prvi protukandidat Putina: Povezan sa brojnim aferama, optužen za seksualno uznemiravanje

I. M.
Foto: lslutsky.ru
Foto: lslutsky.ru
Kongres ruske partije LDPR-a predložio je lidera stranke Leonida Slutskog za kandidata za predsjednika Rusije. Njegovu kandidaturu jednoglasno su podržali delegati kongresa koji je održan u Moskvi.

Slutski bi tako mogao postati prvi registrovani predsjednički kandidat. On, kao kandidat iz stranke sa frakcijom u Državnoj dumi, ne mora da prikuplja potpise za razliku od, na primjer, Vladimira Putina, koji je podnio dokumente kao nezavisan kandidat.

Svoje kandidate namjeravaju predložiti i Komunistička partija Ruske Federacije i Novi ljudi, dok su podršku Putinu najavili Jedinstvena Rusija i Pravedna Rusija za istinu, piše Radio Slobodna Evropa.

Slutski je šef Komiteta Državne dume za međunarodne poslove. Aktivno podržava vanjsku politiku Vladimira Putina, uključujući rat protiv Ukrajine. Slutski je preuzeo vodstvo stranke prošle godine nakon smrti njenog osnivača Vladimira Žirinovskog.

Na kongresu LDPR-a u njegovu podršku je govorio Viktor Bout, koji se ranije pridružio stranci, a koji je osuđen u Sjedinjenim Američkim Državama zbog trgovine oružjem i vratio se u Rusiju radi razmjene.

"Razumijemo da se sada cijela zemlja mora ujediniti kako bismo ostvarili pobjedu, kako bi se naši momci vratili kući s pobjedom, a sve što stranka radi, sve što Leonid Slutski radi, usmjereno je upravo na to", rekao je Bout.

U februaru 2018. godine nekoliko novinarki optužilo je Leonida Slutskog za seksualno uznemiravanje. On je sam odbacio optužbe i naveo da su bile "naređene". Etička komisija Državne dume stala je na stranu Slutskog . Brojni mediji najavili su da će bojkotirati aktivnosti Slutskog.

Slutski je nekoliko puta postao heroj istraga, čiji su autori pronašli neprijavljeno imanje u luksuznom ruskom naselju Rubljovki, skupe automobile registrovane na njegovu suprugu i hiljade novčanih kazni za kršenje saobraćajnih pravila. Posjeduje i veliki broj nekretnina u Turskoj u luksuznom odmaralištu koje koristi njegova porodica. Ranije, 2021. godine objavljeno je i da je njegova najmlađa kćerka počela pohađati prestižnu američku školu u Švicarskoj. Istrage se vodile i zbog njegovih veza sa klanom planinskih Jevreja iz Azerbejdžana. na razdjelnoj traci Kutuzovskog prospekta.