Ehud Olmert
0

Poziv stanovnicima Gaze da prisile Hamas na prekid pucnjave

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Izraelski premijer Ehud Olmert pozvao je u četvrtak stanovništvo pojasa Gaze da prisili pokret Hamas da prekine pucnjavu na Izrael kako ne bi bili primorani na oštar odgovor.

"Pozivam vas zadnji put, zaustavite pucnjavu", rekao je Olmert u intervjuu datom za arapsku satelitsku televiziju Al-Arabiya, čije je pojedine djelove prenio izraelski dnevni list Jerusalem Post.

"Znam koliko želite ustati ujutro u miru, odvesti svoju djecu u vrtiće i škole, kao što to mi radimo, kako to žele i djeca Sderota i Netivota", aludirajući na dva mjesta koja su najčešća meta raketne pucnjave palestinskih oružanih skupina iz pojasa Gaze.

"Želimo živjeti u dobrom susjedstvu s Gazom. Ne želimo vas povrijediti i nećemo dozvoliti humanitarnu krizu, lišiti vas hrane i ljekova. Ne želimo se boriti protiv palestinskoga naroda, ali nećemo dozvoliti Hamasu da napada našu djecu", nastavio je Olmert.

"Ne dozvolite Hamasu da djeluje u suprotnosti s vrijednostima islama, čime vas dovodi u opasnost. Zaustavite ga. Zaustavite vaše i naše neprijatelje. Recite da prekinu pucnjavu na nevine građane", insistirao je on.