Sjeverna Koreja
0

Pozdravljena odluka SAD-a

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vlasti u Pjongjangu su pozdravile odluku Sjedinjenih Američkih Država da skinu Sjevernu Koreju s "crne liste" zemalja koje pomažu terorizam i najavile nastavak demontiranje svojih nukleranih postojenja uz dopuštanje inspekcijskog nadzora, javilo je u nedjelju BBC.

Pošto su SAD ispunile svoju obavezu o ispunjavanju političke kompenzacije i skinule Sjevernu Koreju s "crne liste" i poštrenu proceduru verifikacije u skladu s fazom demontiranja, Demokratska Narodna Republika Koreja je donijela odluku da nastavi s razgradnjom nuklearnih postrojenja u Yongbyonu, javila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA riječi potparola ministarstva vanjskih poslova u Pyongyangu.

Potparol je dodao da će Pyongyang dozvoliti američkim i inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da "ponovo provode svoj posao".

BBC je, međutim, javio da je Japan, s druge strane, saopćio da je "za krajnje žaljenje" odluka SAD i zatražio da Pyongyang pruži više informacija o japanskim državljanima koji su oteti u Sjevernoj Koreji tokom 1970-tih i 1980-tih.

Ministar finansija Shoich Nakagava precizirao je u Tokiju da se radi o "otmicama (japanskih državljana) koje su ravne terorističkim aktima".

BBC podsjeća da je Sjeverna Koreja priznala otmicu 13 Japanaca "radi obuke špijuna" u toj zemlji. Tokio međutim misli da je broj otetih veći i skeptičan je u vezi tvrdnje Sjeverne Koreje da svi, izuzev pet, više nisu među živima.

U Washingtonu je portparol State Departmenta Seann McCormack izjavio da je predsjednik George Bush donio odluku da SAD skine Sjevernu Koreju s "crne liste" na kojoj se nalaze zemlje koje pomažu terorizam, pošto je Pyongyang dao pristanak da se stručnjacima omogući pristup svim "prijavljenim" nuklearnim objektima i da će nastaviti s razgradnjom svojih nuklearnih objekata.

Reuters je javio da će skidanjem s "crne liste" privredno siromašna i zaostala Sjeverna Koreja biti bliže međunarodnim finansijama, bit će joj skinute mnoge trgovinske sankcije i omogućeno korištenje globalnog finansijskog sistema.