Peti najveći u historiji
49

Požari u Teksasu ugrozili fabriku u kojoj se sastavljaju američke nuklearne bombe

F. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Glavni pogon koji sastavlja i rastavlja američki nuklearni arsenal prekinuo je s radom u utorak navečer jer su požari bjesnili van kontrole u Teksasu.

Pantex je izdao saopćenje na internetu u kojem stoji da je pauzirao rad do daljnjega.

"Požar u blizini Pantexa nije lokaliziran. Napori odgovora prešli su na evakuacije. Na licu mjesta nalazi se mali broj neesencijalnog osoblja", navodi se.

Od 1975. Pantex je glavno američko mjesto za sastavljanje i rastavljanje atomskih bombi. Posljednju novu bombu sastavio je 1991. U vremenu od tada demontirao je hiljade komada oružja. Pantex se nalazi 48 km istočno od Amarilla.
S neuobičajeno visokim temperaturama i jakim udarima vjetra koji pomažu u raspirivanju plamena kroz suhu travu, najveći požar u Teksasu, poznat kao požar u Smokehouse Creeku, progutao je više od 250.000 hektara otkad se zapalio u ponedjeljak, i još uvijek nije pod kontrolom. Dva druga su zajedno spalila više od 38.000 hektara i svaki je bio ugašen tek 20 posto..

"Došlo je do gubitka strukture", rekao je službenik za javno informiranje Juan Rodriguez, koji je dodao da je prerano znati koliko je zgrada izgorjelo. Rodriguez je rekao da jaki vjetrovi kompliciraju napore, iako postoji nada za veću vlažnost u srijedu.

Jaki udari vjetra i niska relativna vlažnost pridonose kritičnim vremenskim uvjetima za požare i ne očekuje se da će se uskoro smiriti, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi. Milioni ljudi širom južnog i centralnog dijela SAD-a i dalje su pod upozorenjima crvene zastave.

Greg Abbott, guverner Teksasa, objavio je katastrofu za 60 okruga diljem regije kojima prijete požari, navodeći da bi se mogli dodati dodatni okruzi kako se uvjeti pogoršavaju.

Državni odjel za upravljanje hitnim situacijama također je angažiran da osigura resurse i pomogne lokalnim vatrogascima u odgovoru.

Požar u Smokehouse Creeku, koji je već peti najveći u historiji države, spalio je više od svih požara zapaljenih u Teksasu prošle godine zajedno, prema Teksaškoj šumskoj službi A&M. Nekoliko je zajednica bilo prisiljeno pobjeći, u nekim slučajevima zbog haosa i zbrke kako su se vjetrovi mijenjali, a izlazne rute bile blokirane zatvorenim cestama.

Stanovnicima grada Canadian, grada u okrugu Hemphill, rečeno je da se sklone u mjesto u utorak poslijepodne, zbog zatvaranja važnih ruta iz grada.