Papa prihvatio ostavku
1

Povukao se biskup osumnjičen za seksualno zlostavljanje djece

Klix.ba
Marco Antonio Ordenes Fernandez
Marco Antonio Ordenes Fernandez
Papa Benedikt XVI prihvatio je povlačenje iz službe čileanskog biskupa Marca Antonia Ordenesa Fernandeza (47), osumnjičenog da je seksualno zlostavljao djecu.

Prema vjerskoj informativnoj agenciji I. Media, Fernandez je osumnjičen da je zloupotrijebio više od jednog adolescenta dok je radio kao župnik u oblasti Tarapaca na sjeveru Chilea, a Vatikan je pokrenuo istragu povodom tih tvrdnji.

Fernandez je u subotu dao intervju dnevniku "La Tercera" u kojem priznaje da je imao "nesmotren" stav u odnosima sa jednim adolescentom, ali je insistirao na činjenici da se ne radi o maloljetniku, prenosi AFP.

Tvrdnje o seksualnom zlostavljanju u redovima crkve posljednjih godina dovele su crkvu u jednu od najgorih kriza u posljednjih 200 godina. Više stotina svećenika u nekoliko desetina zemalja umiješano je u ovaj skandal, a katolička crkva je optužena da štiti svećenike.

Katolička crkva u Chileu se prošle godine zvanično izvinila za slučajeve seksualnog zlostavljanja i zbog načina na kojima se obračunala s tim tvrdnjama.