Japan
0

Povrijeđeni radnici izloženi ogromnoj radijaciji

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Japan je danas saopštio da su radnici, koji su zadobili opekotine prilikom pokušaja da ohlade oštećeni reaktor, bili izloženi 10.000 puta većoj radijaciji od očekivanog, što pruža dodatne dokaze da je ležište reaktora probijeno.

Analitičari navode da bi to moglo dovesti do ozbiljnog preokreta, nakon što je javljeno da je postignut stabilan napredak u pokušaju zadržavanja curenja radijacije iz elektrane Fukushima oštećene nakon potresa i cunamija prije dvije sedmice .

Više od 700 inžinjera neprestano radi u smjenama na stabilizaciji elektrane sa šest reaktora, ali su se povukli iz pojedinih dijelova nakon što su tri radnika, koji su mjenjali kabal na trećem reaktoru, juče izloženi većoj radijaciji. 

Dvojica su prebačena u bolnicu sa mogućim opekotinama od radijacije, nakon što im se radioaktivna voda prosula preko čizama. 

"Kontaminirana voda sadržala je 10.000 puta veću količinu radijacije od one koja bi bila u vodi koja u uobičajenim okolnostima cirkuliše oko reaktora. Moguće je da je reaktor oštećen", rekao je zvaničnik japanske agencije za nuklearnu bezbjednost Hidehiko Nishiama.

Zvaničnici su prethodno govorili da su manje eksplozije u reaktoru možda izazvale oštećenja, ali veće isticanje radijacije moglo bi da nanese mnogo veću štetu od predviđene.

Reaktor broj tri je i jedini u kojem se u mješavini koristi plutitonijum, što je mnogo otrovnije od uranijuma, koji je u ostalim reaktorima.
Japanska nacionalna policija saopštila je danas da je dvije sedmice nakon razornog zemljotresa i cunamija u Japanu, prema najnovijim podacima, potvrđena smrt 10.035 ljudi, dok se 17.443 osobe vode kao nestale. 

Policija navodi da je povrijeđeno je 2.775 ljudi, dok je stotine hiljada ljudi ostalo bez krova nad glavom.