Ponovo se otkazuju letovi
0

Povratak haosa zbog vulkanskog pepela

Sarajevo-x.com
U Evropi se danas očekuju novi prekidi zračnog saobraćaja nakon što je oblak vulkanskog pepela sa Islanda stigao do Francuske, Švicarske i sjeverne Italije.

Na Ženevskom aerodromu otkazano je desetine letova prema Velikoj Britaniji, Portugalu, Španiji, Francuskoj, Irskoj i Mađarskoj, do su na Ciriškom aerodromu otkazani letovi za Vašington, Dablin i Porto.

Prema prognozama, vulkanski pepeo bi se večeras trebao raširiti i iznad južnih dijelova Njemačke, Češke i Austrije. Pepeo je već prouzrokovao zatvaranje većine aerodroma na sjeveru Italije.

Dio velikog oblaka iznad Atlantika stigao je iznad Portugala i Španije, pa su zatvoreni aerodromi u Portu, La Coruni, Vigu i Santiagu, piše Daily Mail.

Eurocontrol je objavio da će letovi preko Atlantika biti usmjereni sjeverno od Grenlanda kako bi izbjegli oblak koji stiže sa Islanda. Agencija sa sjedištem u Briselu upozorila je kompanije da sipaju više goriva u avione zbog dužih letova.

Glasnogovornik aerodroma Heathrow je rekao da letovi iz SAD-a kasne od 10 do 15 minuta zbog zaobilaženja oblaka pepela.

Zbog širenja oblaka vulkanske prašine u Hrvatskoj su zatvoreni aerodromi u Splitu i Zadru. Kako saznajemo na Međunarodnom Aerodromu Sarajevo, aviosaobraćaj u Bosni i Hercegovini se odvija neometano i nema naznaka da će ponovo doći do zatvaranja vazdušnog prostora.

Sve dok traje erupcija vulkana Eyjafjallajoekull, letovi će zavisiti od smjera vjetra koji puše i nosi oblak. Još uvijek nema znakova da će se vulkan smiriti nakon erupcije 13. aprila.