The independent
0

Povratak Clintonovih

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nekoliko londonskih dnevnika najavljuje u utorak da je supruga bivšega američkog predsjednika Hillary Clinton sve bliže mjestu državne tajnice u administraciji Baracka Obame.

The Guardian na naslovnici piše da Hillary Klinton planira prihvatiti posao koji joj je prošle sedmice ponudio Obama, do prije nekoliko mjeseci njezin ljuti unutarstranački suparnik u utrci za Bijelu kuću, dok i Guardian i Times navode da tim koji sastavlja Obaminu administraciju pažljivo proučava poslovne interese Billa i Hillary Clinton kako se kasnije ne bi ispostavilo da postoji sukob interesa.

Pod lupom je prije svega humanitarna fondacija Billa Clintona, koja je kako se vjeruje dobila donacije od nekih stranih državnika s kojima bi Hillary direktno imala posla ako bi postala državna tajnica.

Times podsjeća da Obamin štab detaljno proučava poslovne i druge interese svih kandidata za najviše dužnosti u budućoj administraciji. Svaki kandidat mora ispuniti detaljan upitnik, od čak 63 pitanja o osobnome i poslovnom životu, ali i o životu supružnika.

Guardian ocjenjuje da je Hillary Clinton kvalificirana da na dužnosti državne tajnice naslijedi Condoleezzu Rice, jer se otkad je izabrana za senatoricu, specijalizirala za vanjsku politiku i odbranu.

Times međutim navodi da bi se ako ona dođe na čelo američke diplomatije, mogli pojaviti problemi ne samo zbog veza njezina supruga sa stranim dužnosnicima nego i zbog nepovjerenja između dijela njezinih i Obaminih vanjskopolitičkih savjetnika.

Komentator Independenta Rupert Cornwell primjećuje da se na osnovu dosadašnjih imenovanja dužnosnika u Obaminoj administraciji stiče utisak da se na vlast u suštini vraća administracija Billa Clintona.

On međutim smatra da to nije glavni Obamin cilj, već da se budući predsjednik za ljude koji su radili u prethodnoj demokratskoj administraciji opredjeljuje zato što oni imaju iskustva u tome kako funkcionira vlast, pa će odmah kada uđu u urede, moći da počnu raditi.

To ima smisla, Obama ne želi ponoviti greške Jimmyja Cartera i samoga Billa Clintona, koji su na važne položaje doveli ljude bez vašingtonskog iskustva, konstatira Cornwell u Independentu.

On istovremeno primjećuje da Obama na važne položaje dovodi značajan broj ljudi iz Chicaga, grada koji je dugo imao kompleks niže vrijednosti u odnosu na New York, Washington i Los Angeles, ali sada izlazi iz sjene.