Svijet
0

Povlačenje nekih američkih jedinica iz Iraka počinje već ovog mjeseca

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Sjedinjenih Država George W. Bush objavio je da će već ovog mjeseca početi da povlači neke od američkih jedinica iz Iraka, jer je njegova odluka o slanju pojačanja početkom ove godine donijela uspjeh.

Kako iz Bijele kuće izvještava dopisnik VoA-e, opozicijski demokrati, međutim, kažu da veći broj vojnika treba vratiti kući što skorije.

Bush je kazao da će do kraja godine vratiti iz Iraka kući gotovo šest hiljada američkih vojnika: "Načelo kojim se vodim u odlukama o broju vojnika u Iraku počiva na uspjehu koji se postiže: što smo uspješniji, to više američkih vojnika se može vratiti kući."

Prema svome novom planu, predsjednik Bush bi smanjivao broj američkih vojnika u Iraku sve do sredine 2008., ostavivši tamo oko 130 hiljada vojnika.

U svome obraćanju naciji, Bush je u četvrtak rekao da su ta smanjenja moguća jer je njegova ranija odluka o slanju pojačanja dovela do poboljšanja sigurnosnog stanja u Iraku.

Kako izgleda, predsjednikova strategija vezivanja povratka vojnika uz postignuti uspjeh na terenu zamišljena je sa ciljem zadržavanja podrške zakonodavaca iz vlastite Republikanske stranke, u vrijeme sve jačih nastojanja opozicije da se što veći broj američkih vojnika povuče što prije.

"Bez obzira kojoj političkoj stranci pripadali, bez obzira kakav vam je stav o Iraku, morali bismo se moći složiti oko toga da je za Ameriku od vitalnog interesa sprečavanje haosa i pružanje nade Bliskom istoku. Morali bismo se složiti da moramo poraziti Al-Qaidu, suprotstaviti se Iranu, pomoći afganistanskoj vladi, raditi na miru u Svetoj zemlji, te ojačati našu vojsku da možemo prevladati u borbi protiv terorista i ekstremista," rekao je predsjednik Bush.

Iz Demokratske stranke je na predsjednikov govor odgovorio senator iz Rhode Islanda Jack Reed, rekavši da je vrijeme za promjenu kursa u Iraku, počevši s brzim smanjenjem broja američkih vojnika u toj zemlji.

"Naš prijedlog ne može izbrisati greške iz posljednje četiri i po godine, ali može zacrtati bolji put naprijed. Upravo zato se naš plan usredotočuje na protuterorizam i obuku iračke vojske. On angažira diplomatiju kako bi se zaraćene strane dovele za pregovarački sto i pozabavile regionalnim pitanjima koja raspaljuju situaciju. Našim se planom počinje odgovorno i brzo premještanje naših jedinica iz Iraka. A, žarište pozornosti se vraća na one koji nam žele nauditi: Al-Qaida i druge terorističke skupine," rekao je senator Reed.

Ispitivanje javnog mnijenja koje je ove sedmice proveo Associated Press pokazuje da gotovo dvije trećine Amerikanaca ne odobrava način na koji predsjednik Bush vodi rat.