Novi skandal
2

Povjerljivi dokumenti pronađeni i u posjedu bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nastavlja se niz skandala vezanih za čuvanje tajnih dokumenata kod kuće od strane visokih zvaničnika u Sjedinjenim Državama. Ovog puta pronađeni su u posjedu bivšeg potpredsjednika Donalda Trumpa Mikea Pencea.

"Mala količina" povjerljivih papira je navodno pronađena u njegovoj kući u Indijani.

Bijela kuća je odbila da komentariše.

Prema riječima Pensovog advokata, njegov štićenik nije znao za njihovo postojanje, a odmah po pronalasku dokumenti su dostavljeni Nacionalnom arhivu SAD-a.

“Slušajte, neću da komentarišem aktuelnu krivičnu istragu ili bilo koju drugu. Kao što svi znate, Ministarstvo pravde je nezavisno i nećemo se miješati u politička pitanja. Bili smo vrlo, vrlo jasni. Predsjednik je bio kristalno jasan kod svojih predizbornih obećanja", rekla je Karine Jean-Pierre, glasnogovornica Bijele kuće

Prema riječima advokata, Pens je spreman na punu saradnju, dok sadržaj i stepen tajnosti papira pronađenih od njega još nisu otkriveni.

"Pens je spreman na punu saradnju, dok sadržaj i stepen tajnosti papira pronađenih od njega još nisu otkriveni", rekao je advokat.

Ministarstvo pravde već istražuje otkriće povjerljivih dosijea u kući predsjednika Joea Bidena u Delawareu i njegovoj bivšoj kancelariji u Washingtonu, kao i imanju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi.