Condoleezza Rice
0

Povjerenje država u SAD usprkos finansijskoj krizi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u srijedu da je njena vlada spremna da preduzme "odlučnu akciju" kako bi riješila aktuelnu finansijsku krizu u zemlji i dodala kako vjeruje da druge države još imaju povjerenja u SAD.

"Kako je predsjednik George W. Bush rekao ovo je finansijska kriza, ali američka ekonomija ima čvrste osnove. Svi razumiju našu veliku sposobnost za inovacijama, produktivnost naših radnika i sposobnost naše zemlje da grabi naprijed", rekla je Rice u intervjuu za CNCB.

"Demokratski kapitalizam je isproban i pravičan sistem koji je donio prosperitet i mnogo dobra većini u svijetu", ocijenila je Rice.

Bushova administracija razumije da je finansijska kriza u zemlji pitanje čijem se rješavanju mora pristupiti "odlučno i hitno", rekla je Rice i dodala da vjeruje da je to nešto što će "svakoga umiriti", prenosi Reuters.

Na pitanje novinara da li je finansijska kriza u SAD umanjila njenu sposobnost da obavlja važan diplomatski posao u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Rice je odgovorila da je ugled SAD ostao nepromijenjen.

"Svi shvataju da je ovo veoma specifična, zaista jedinstvena okolnost. Ljudi ipak imaju povjerenja u Sjedinjene Države", rekla je Rice.

Američka državna tajnica je također rekla da će SAD nastaviti rad na okončanju runde trgovinskih pregovora započetih iz Dohe, koji su zvanično otvoreni 2001, na ministarskom sastanku Svjetske trgovinske organizacije (STO) u Kataru.

Administracija predsjednika SAD Georgea W. Busha zatražila je prošle sedmice od Kongresa 700 milijardi dolara radi obimne finansijske intervencije čiji je cilj da se ublaže nemiri u svjetskoj ekonomiji.