U 2011. život izgubilo 107 novinara
7

Povećan broj ubijenih novinara od januara

FENA
Broj novinara ubijenih od početka godine povećan je za 50 posto u poređenju s prošlom godinom , saopćila je u ponedjeljak u Ženevi nevladina organizacija za odbranu novinaru, Presse Embleme Campagne (PEC) u svom tromjesečnom izvještaju.

U Siriji je ubijeno devet novinara za tri mjeseca. Ukupno, od januara, ubijen je 31 novinar, a 21 novinar u istom periodu prošle godine.

Za godinu dana sukob u Siriji koštao je života najmanje profesionalnih novinara. Osim toga, još je neizvjesna sudbina dvojice turskih novinara Adema Ozkosea i Hamita Coskuna, dvije sedmice nakon njihovog nestanka u Siriji.

Nevladina organizacija je saopćila da sirijska vlada traži da se sistematično hapse "građani novinari" i pogube oni koji daju informacije o sukobima.

PEC je izjavio da je zabrinut zbog hapšenja Alija Mahmuda Othmana i Marzena Darwicha, koji su najvjerovatnije bili mučeni.

Razvoj situacije je zabrinjavajući od početka godine u Brazilu, gdje su prijavljena ubistva pet novinara. U Somaliji su ubijena tri novinara, dva u Indiji, u Boliviji i u Nigeriji.

Osim toga, po jedan novinar ubijen je u Afganistanu, Kolumbiji, Haitiju, Hondurasu, Meksiku, Pakistanu, Filipinima i Tajlandu. Prema podacima PEC-u, u 2011. godini ubijeno je 107 novinara.