Svijet
0

Potres na Javi: Pomoć stiže, manjak pitke vode, Merapi prijeti

FENA
Indonezija je u srijedu počela cijepiti preživjele žrtve subotnjeg potresa koji je na otoku Javi usmrtio 5.800 ljudi, a pomoć se doprema i u najudaljenija područja helikopterima, dok UNICEF upozorava da je ključno osigurati pitku vodu za preživjele kako bi se spriječile zaraze.

Potres jačine 6,3 stupnja po Richteru pogodio je u subotu Indijski okean blizu Yogyakarte i usmrtio 5.846 osoba, uništio hiljade zgrada i unesrećio, prema procjenama, između 100.000 i 200.000 ljudi.

Preživjelima prijeti i 2.900 metara visok vulkan Merapi, koji je u prvih šest sati u srijedu 162 puta izbacio lavu što se spustila niz njegove obronke u dužini 2,5 kilometara, objavila je agencija za vulkane u Yogyakarti, javlja France Presse.

Merapi, 70-ak kilometara udaljen od epicentra potresa, zadnjih je sedmica bio izrazito aktivan te su vlasti evakuirale desetke hiljada stanovnika, nakon čega je došlo do relativnog smirenja ali ga je potres očito ponovo aktivirao.

Iako zasad nema znakova zaraznih bolesti, liječnici su upućeni u unesrećena područja kako bi spriječili zaraze ospicama i malarijom, prenosi agencija Reuters te citira indonezijskog ministra zdravstva Sitija Fadillaha Suparija koji je kazao da vlasti evakuiraju pacijente iz bolnica u području pogođenom potresom kako bi ih rasteretile i prebacuju u druge gradove.

Fondacija Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) upozorila je da je prioritet humanitarnih organizacija osigurati pitku vodu kako bi se spriječile zaraze. UNICEF je poslao 45 kamiona cisterna s pitkom vodom u pogođeno područje.

Dužnosnik indonezijske vlade general Bambang Darmono, koji na terenu upravlja Nacionalnom agencijom za koordinaciju pomoći za katastrofe, kazao je u srijedu da operacije pomoći obuhvaćaju sve žrtve, usprkos pritužbama unesrećenih na sporost te je naglasio da se se "stanje poboljšava, posebno u području distribucije".

Deseci država od Južne Koreje, Singapura, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata već su obećali veliku novčanu pomoć, odaslali medicinski materijal i stručno osoblje.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) sa sjedištem u Ženevi pomaže pacijentima povratak iz bolnica a u utorak je prevezla 100 tona materijalne pomoću te ukrcala u srijedu ujutro 38 tona.

Pomoć se uglavnom doprema preko zračne luke Yogyakarte gdje japanski liječnici i američko medicinsko osoblje iz sastava marinaca pomažu indonezijskoj vladi i humanitarnim organizacijama.