Donbas Devushka
32

Potpuno razotkrivena: Jedan od najpoznatijih ruskih propagandista je Amerikanka iz New Jerseya

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Sarah Bils je identifikovana kao žena koja stoji iza naloga na društvenim mrežama "Donbas Devushka", ozloglašena po širenju dezinformacija o ratu u Ukrajini i aktivnog propagiranja ruskih ratnih ciljeva.

Za njezine odane sljedbenike, "Donbas Devushka" je ruska Jevrejka iz okupiranog ukrajinskog grada Luhanska, koja je mjesecima vjerno prenosila propagandu Kremlja.

Ali u stvarnosti, ona je Sarah Bils, 37-godišnja razvedena žena iz New Jerseyja i veteranka američke mornarice koja je služila kao tehničar za avio elektroniku na otoku Whitby u državi Washington.

Donbas Devushka pojavila se nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u febrauru prošle godine. Prikupila je značajan broj pratitelja na društvenim mrežama na Twitteru, Telegramu i YouTubeu, pojavljujući se kao lice ruske propagande, skupljajući novac i prodajući robu za rusku stvar.

Koristeći razne pseudonime, uključujući CheburekiVibes, MeatballSubZero, YuGopnik, GhostofLugansk, prikupila je 135.000 pretplatnika na svoj podcast na kojem emitira s bakalarskim "ruskim" naglaskom.

Bils je predstavljala da fotografije objavljuje iz Ukrajine
Bils je predstavljala da fotografije objavljuje iz Ukrajine

Nekoliko njezinih Twitter računa bilo je suspendirano, ali neustrašivo je izgradila Donbas Devushkino carstvo dezinformacija, pod nazivom "djevojka i mačka protiv cijelog svijeta".

Bilsovu je razotkrila Sjevernoatlantska Fella Organizacija, NAFO, koja se posvetila prikupljanju sredstava za Ukrajinu i borbi protiv dezinformacija.

Kao Donbas Devushka objavila je fotografije na Twitteru, dajući svoje ime Mila. Otvorila je YouTube kanal prošlog jula, a zatim još jedan Twitter račun pod imenom @Luganskforlife.

Također, barem na društvenim mrežama, tvrdi da je stručnjakinja za geopolitiku i historiju. U jednom profilu Bils kaže da studira na internetskoj Školi politike i globalnih studija na Univerzitetu Arizona State.

Koštala je ljubav prema tropskim ribima

Prema javnim podacima, rođena je u Vorheesu, New Jersey, a u novembru 2009. primljena je u američku mornaricu. Razlike između njezine ličnosti na društvenim mrežama i stvarnosti su zapanjujuće.

Godine 2014. Donbas Devushka je svojim pratiteljima kazala da je putovala između ruskog grada Rostov-na-Donu i Luganska u Ukrajini.

U to vrijeme, tvrdila je da Ukrajinci ubijaju ljude u Lugansku, gdje stanovništvo čine 53 posto Ukrajinci i 47 posto Rusi.

Međutim, u stvarnosti je u to vrijeme bila u sudskom sporu sa svojim suprugom. Također je podijelila svoje vrijeme između služenja u mornarici i vođenja Cascade Aquaticsa, kompanije koja prodaje tropske ribe i uvezenu hranu iz Poljske.

izmišljala je podatke o ukrajinskim podacima koje je jednom prilikom prenio i FOX
izmišljala je podatke o ukrajinskim podacima koje je jednom prilikom prenio i FOX

Njezina je reputacija među ljubiteljima tropskih riba bila dobra, a zajednica ju je smatrala dobro informiranom i vrijednom povjerenja. Entuzijazam Bils za tropske ribe je i na kraju odao.

Pojavila se u podcastu Aquarium co-op u junu 2020. godine. NAFO je kasnije uporedio snimke, koje uključuju njezin glas i dekor doma, s objavama Donbas Devushke. NAFO je identificirao Donbas Devushku kao Saru Bils, povremeno pisanu kao Beales.

Nejasan izlazak iz mornarice

Okolnosti pod kojima je napustila mornaricu nisu jasne. Bils je učestvovala u sudaru, ali tvrdnje da je otpuštena zbog vožnje u pijanom stanju nisu potvrđene i ne postoje sudski zapisi da je procesuirana.

No Bils tvrdi da je bila prisiljena napustiti službu zbog svojih ljevičarskih stavova. Intervjuirana tokom vikenda u svom domu, Bil je priznala da je administratorica računa Donbas Devushka i voditeljica podcasta.

Nije jasno pod kojim okolnostima je napustila mornaricu
Nije jasno pod kojim okolnostima je napustila mornaricu

Dodala je da je jedna od 15 osoba uključenih u vođenje mreže i odbila je imenovati ostale.

Prema Wall Street Journalu, Telegram račun Donbas Devushka odigrao je ključnu ulogu u širenju obavještajnih dokumenata koje je procurio avijatičar prve klase Jack Teixeira, ponovo ih postavljajući u niz internetskih chat soba. No Bils je negirala da je lično umiješana.