Upozorenje naučnika
0

Potop prijeti stanovnicima primorskih nizina

SRNA
Stanovnici primorskih nizina u cijelom svijetu uskoro mogu da se suoče sa prijetnjom potopa, upozoravaju naučnici.

Posljednji podaci, dobijeni sa satelita, daju im pravo da govore da se u toku posljednjih 20 godina nivo okeana povećavao u prosjeku za 3,2 milimetra godišnje – 60 posto brže od očekivanja stručnjaka u UN.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na konferenciji UN posvećenoj borbi protiv promjene klime. Ona se održava u Dohi do 7. decembra.

Nivo okeana se povećao za 11 milimetara tokom posljednjih 20 godina, zbog ubrzanog topljenja polarnog leda - svjedoče podaci nekoliko istraživanja, koji su objavljeni u listu "Nauka".

U pripremi rezultata učestvovalo je više od 20 naučnih, polarnih ekspedicija, koje su procijenile stanje lednika na Grenlandu i Antarktiku.

Korištenjem različitih metoda procijenjeno je da su lednici doprinijeli porastu nivoa okeana za posljednjih 20 godina sa 7,3 milimetara na 14,9 milimetara.

Naučnici upozoravaju da krajem ovoga vijeka temperatura u cijelom svijetu može da poraste za četiri stepena Celzijusa, ukoliko se ne donesu nove mjere za zaustavljanje klimatskih promjena.

Svijet se može suočiti sa porastom nivoa mora, nestašicom hrane i ekstremnim promjenama vremena.

Porast temperature za tri stepena vjerovatno će se dogoditi čak i ukoliko sve države svijeta ispune obaveze i smanje emisije gasova sa efektom "staklene bašte".