Svijet
0

Postignut preliminarni dogovor o iranskom nuklearnom programu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruski ministar vanjskih poslova saopćio je kako je šest svjetskih sila postiglo dogovor s Iranom o svim ključnim aspektima iranskog nuklearnog programa.

Lavrov je istaknuo da bi preliminarni sporazum mogao biti potpisan tokom današnjeg dana. “Ipak, sređivanje 'tehničkih aspekata' sporazuma moglo bi potrajati i do juna”, kazao je Lavrov.

“Možemo sa sigurnošću reći kako je postignut dogovor o svim ključnim aspektima ovog problema. Sve strane su saglasne u vezi sa tim detaljima, a nadamo se da će sporazum biti potpisan u narednim satima”, saopćio je Lavrov.

Preliminarni dogovor podrazumijeva i mehanizme koji će garantirati da iranski nuklearni program neće biti korišten u vojne svrhe. Također, dogovor podrazumijeva i ukidanje sankcija Iranu.

Iranska strana se nada da će nacrt preliminarnog ugovora biti gotov u narednih nekoliko sati, dok je iz Bijele kuće saopćeno da je predsjednik Obama primio nove informacije o toku pregovora, s tim da nisu saopćeni detalji.

Ipak, francuski ministar vanjskih poslova Nicolas de Riviere kaže kako je ostalo još mnogo posla koji treba obaviti, te da nije siguran da li će tokom današnje runde pregovora biti postignut politički dogovor.

Također, izvori bliski pregovorima daju sasvim kontradiktorne informacije o toku pregovora i mogućem postizanju dogovora. Raspoloženje svih učesnika pregovora u Lozani je pozitivno te se sve strane nadaju konačnom dogovoru.