Japan
0

Posmrtni ostaci stogodišnjakinje pronađeni u ruksaku njenog sina

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Potraga Japanaca za nestalim stogodišnjacima je dovela do otkrića posmrtnih ostataka 104 godine stare žene iz Tokija u ruksaku njenog sina koji ih je čuvao deset godina.

Kada su zvaničnici širom Japana počeli tragati za najstarijim sunarodnjacima, rezultati su pokazali da ih se čak 200 smatra nestalim.

Otkriće ostataka stogodišnje žene je stiglo nakon pronalaska trideset godina starog mumificiranog tijela muškarca koji bi danas imao 111 godina.

U posljednjem policijskom otkriću koje se dogodilo u četvrtak, pronađeni su ostaci žene koja je umrla prije devet godina. Njene ostatke je u stanu čuvao njen 64-godišnji sin, koji navodno nije imao novca za ukop tijela svoje majke.

"Umrla je u junu 2001. godine u našem stanu. Neko vrijeme sam čuvao njeno tijelo i prao ga u kupaonici. Nakon toga sam slomio kosti i stavio ih u ruksak", rekao je sin preminule starice.

Policija je pokrenula istragu protiv ovog čovjeka uz sumnju da je počinio kazneno djelo ne prijavivši smrt svoje majke kako bi uzimao njenu penziju.

Japanske vlasti tradicionalno daruju novac stogodišnjacima, pa je tako na adresu ove starice stiglo oko 1.400 eura.

Prosječna starost koju žene dožive u Japanu je 84,44 godine, dok je za muškarce ta brojka manja i iznosi 79,59 godina.

Broj stogodišnjaka se tokom prošlog desetljeća utrostručio i iznosi 40.399 od čega su 87% žene.