Uprkos velikom pritisku
0

Posmatrači tvrde da Iran širi svoje nuklearno postrojenje

Klix.ba
U izvještaju UN-ovih posmatrača se navodi da Iran priprema veliko širenje podzemnog postrojenja za obogaćivanje urana te da je udvostručio broj svojih mašina od maja ove godine.

Iran je udvostručio broj mašina za obogaćivanje urana, koje su smještene u podzemnom bunkeru, navodi se u saopćenju UN-a. To je dokaz da Teheran nastavlja prkositi pritisku sa Zapada i izraelskoj prijetnji napadom.

Prethodnih je sedmica bilo mnogo prijetnji izraelskih političara zračnim napadima na iranska postrojenja. Islamska Republika ubrzano širi svoje kapacitete za obogaćivanje urana, koji se nalaze ispod zemlje, kako bi izdržali takve napade.

Agencija IAEA je saopćila da je Iran u maju imao 1.064 mašine, a sada njihov broj iznosi 2.140. Nove mašine još uvijek nisu operativne.

Iranski vrhovni vođa Ayatollah Ali Khamenei je ove sedmice saopćio da nuklearni program ima miroljubive svrhe.

Ekspanzija infrastrukture za obogaćivanje urana neće doprinijeti smanjenju pritiska na Iran. IAEA je izrazila zabrinutost za vojno područje Parhcin južno od Teherana i tu želi izvršiti inspekciju i potražiti dokaze o ranijem razvoju nuklearnog oružja.

Pet postrojenja je uništeno, a energetske mreže, ograde i putevi su uklonjeni. Iran tvrdi da je Parchin konvencionalni vojni objekt te je odbacio optužbe Zapada.

"Zapad nameće sankcije Iranu godinama, no ova zemlja nastavlja pružati otpor i napredovati", izjavio je u Teheranu u četvrtak ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi koji se susreo sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, koji je rekao da širenje nuklearnog postrojenja predstavlja zabrinjavajući trend.