Nije želio napustiti svoj dom
0

Posljednji stanovnik Fukushime: Ne bojim se radijacije i nisam lud

Sarajevo-x.com
Naoto Matsumura (Foto: AFP)
Naoto Matsumura (Foto: AFP)
Japanac Naoto Matsumura je umoran od optužbi da je lud zato što je ostao u blizini grada Tomioka, čiji su stanovnici evakuisani nakon curenja radioaktivnog materijala iz nuklearne elektrane Fukushima poslije zemljotresa u martu ove godine. Deseci hiljada ljudi su evakuisani 20 kilometara od postrojenja gdje, devet mjeseci nakon katastrofe, tehničari rade na uspostavljanju kontrole u regionu.

"Ja nisam lud. Manje se bojim radijacije nego da mi neko naprimjer uskrati cigarete. Ja volim cigarete, ukoliko mi ih neko sada uskrati ja ću se razboljeti", dodaje uz osmijeh Matsumura.

Jedina veza sa svijetom jeste njegov mobilni telefon. U razgovoru sa reporterima AFP-a u gradu Koriyama, izvan zabranjene zone gdje živi, on izgleda kao da nema problema sa zdravljem. Jedini njegov strah je da će mu ponestati uglja koji su komšije ostavile iza sebe jer dolazi veoma hladna zima.

U evakuaciji koju je provodila Vlada Japana, Naoto je odbio da ode od svoje kuće, a zatim je od vlasti dobio odobrenje da ostane. Njegova najveća briga su životinje koje su komšije ostavile iza sebe, jer se boji da neće preživjeti u lošim uslovima i bez skloništa.

"Životinje trebaju ljude, a ja nemam dovoljno hrane da dam. Trebaju sklonište i hranu, ali ja nemam ništa da im dam, za to se treba pobrinuti Vlada. Vidio sam mnoge životinje kako su umrle od gladi ili bolesti, to je strašno", rekao je Naoto.

Jedan od prijatelja ga je molio da ode njegovoj kući i oslobodi 20 papagaja, ali kada je on stigao tamo, već je bilo kasno. Matsumura kaže da nema ništa da radi i ide na spavanje u sedam sati uvečer pošto nema ni struju. Uglavnom jede hranu iz konzervi i odbija navode nekih japanskih medija kako jede proizvode iz zemlje, jer je on svjestan da je zemlja zagađena.

Matsumura redovno odlazi izvan ograđenog regiona da kupi hranu i cigarete. Kaže da ponese sa sobom i gljive koje nađe u zagađenoj zemlji i daje ih naučnicima da vrše ispitivanja. Jedina želja mu je da se vlasti pobrinu o životinjama, ali oni tvrde da ne mogu ništa uraditi u zagađenom području. Ovaj neobični Japanac kaže da zna da je jedini krivac postojanje nuklearne elektrane i volio bi da se nikad više ne pokrene ponovo.