Svijet
6

Posljednje upozorenje: Slušajte upozorenja naučnika, rastu nivoi okeana!

Klix.ba
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je svjetske vlade da slušaju naučnike koji upozoravaju na posljedice klimatskih promjena.

Ban Ki-moon je u četvrtak na samitu o klimatskim promjenama u Limi upozorio da upozorenja naučnika moraju biti saslušana i da ne smije biti razlike između bogatih i siromašnih zemalja kada je riječ o odnosima prema klimi. Također, pozvao je države da potpišu i ratificiraju čvrst dokument koji bi sproveli u djelo već naredne godine na samitu u Parizu.

"Vrijeme je da se upustimo u rješavanje problema", rekao je Generalni sekretar UN-a dodavši da države moraju pogledati napredak u Kini, SAD-u i Evropskoj uniji kako bi se uključile u smanjenje zagađenja.

Indija, Rusija i Japan nisu potpisale sporazum o smanjenju izduvnih gasova u atmosferu.

Sve vlade morat će pismeno predati svoje namjere da daju doprinos borbi za smanjenje zagađenja do mjeseca marta. Ipak, mnoge su države izrazile problem da im za takav potez treba puno više vremena.

Naučni izvještaji uveliko govore da se klimatske promjene dešavaju u realnom vremenu, uključujući rast okeana, pojavu toplotnih udara i čudnih lokalnih atmosferskih prilika.

"Naučnici tvrde da se klimatske promjene dešavaju mnogo brže nego što se očekivalo", rekao je Ban Ki-moon.