Filipini
0

Posljednja počast za Corazon Aquin

FENA
Hiljade poštovalaca bivše predsjednice Filipina Corazon Aquino čekaju danas u kilometarskom redu kako bi prošli pored njenog tijela, izloženog u sanduku u Katoličkoj školi u Manili, i odali joj posljednju počast.

Sanduk pokojne predsjednice je ukrašen žutim cvijećem, a mnogi od ljudi u redu nose majice ili haljine žute boja koja je simbol pokreta na čijem je čelu bila Aquino i koji je 1986. okončao autoritarnu vladavinu Ferdinanda Marcosa, prenijele su agencije.

Aquino je bila predsjednica Filipina od 1986. do 1992. godine, poslije mirne revolucije za svrgavanje Marcosa koju je predvodila pošto je njen suprug, inače lider opozicije, ubijen na aerodromu u Manili po povratku iz izgnanstva 1983.

Marcos je pobjegao iz zemlje i umro na Havajima 1989. godine.

Najmlađa kćerka bivše predsjednice, filmska zvijezda Kristina Bernadette Yap, poznatija kao Kris Aquino, izjavila je da njena majka neće biti sahranjena uz državne počasti, a kao jedan od razloga za takvu odluku navela je nesuglasice s vladom.

Kris je, u intervjuu nacionalnoj televiziji, rekla da je vlada ponudila porodici državnu sahranu, ali da je porodica to odbila zbog odluke vlasti da povuku s dužnosti dvojicu vojnika zaduženih za sigurnost Aquino pošto je ona 2005. pozvala predsjednicu Gloriu Macapagal Arroyo da se povuče s položaja.

Aquino je nekada bila saveznica Arroyove, ali se priključila kampanji za njen odlazak s vlasti kada je predsjednica optužena za korupciju i izbornu krađu, prenosi Reuters.

Jedini sin Corazon Aquino, senator Benigno Aquino III, također je rekao novinarima da neće biti državne sahrane.

"Bila je običan građanin otkad je sišla s vlasti i voljeli bismo da, kao porodica, provedemo što više vremena u opraštanju s njom", rekao je on.

Aquino je u subotu umrla od raka debelog crijeva, a bit će sahranjena u srijedu pored svog muža Benigna.

Arroyo je proglasila 10-dnevnu nacionalnu žalost i skratila posjetu Sjedinjenim Američkim Državama kako bi prisustvovala sahrani Aquinove.

Među izrazima saučešća koje su uputili svjetski lideri, američki predsjednik Barack Obama ukazao je na hrabrost i moralnu snagu Aquinove, a predsjednik Kine Hu Jintao opisao ju je kao izuzetnog lidera.

Telegrame saučešća uputile su i vlade Singapura, Tajlanda i Velike Britanije.