Evropska komisija
0

Poseban vizni režim za putnike koji ne mogu do svojih odredišta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska komisija preporučila je u utorak zemljama članicama da koriste posebna izuzeća za putnike u zračnom prometu čije su vize istekle te za one koji nemaju vize za one zemlje preko kojih bi trebali preći nakon što su im putovanja preusmjerena.

"Zatvaranje evropskog zračnog prostora od 15. aprila 2010. znači da su prekinuta putovanja brojnim građanima trećih zemalja koji moraju imati vize za boravak ili za tranzit preko teritorija šengenskih država. Stoga se moraju donijeti hitne mjere kako bi se preovladale različite situacije", kaže se u saopćenju Evropske komisije.

Europska komisija predlaže zemljama članicama da koriste posebna izuzeća za određene kategorije putnika, a prije svega za osobe koje "imaju kratkotrajnu vizu koja je istekla 15. aprila ili nakon toga", te za osobe koje "nisu imale namjeru ući na teritoriju država članica, ali su prisiljene to učiniti".

Što se tiče prve kategorije, predlaže se da se osobama kojima je istekla viza 15. aprila ili nakon toga, odnosno u razdoblju do otvaranja zračnog prostora, omogući da ostanu na teritoriju šengenskih država do normalizacije zračnog prometa bez produženja viza. Njima bi se u pasoše trebao udariti pečat na izlasku, bez obzira što su prekoračile dopušteno razdoblje.

Druga kategorija putnika odnosi se na one koji se moraju vratiti kopnenim umjesto zračnim putem te tako ući na teritoriju država članica te na one koji su trebali proći tranzitnim koridorom nekog od šengenskih aerodroma, ali sada moraju napustiti aerodrom kako bi imali smještaj do nastavka putovanja.

Predlaže se da se njima vize izdaju bez troškova te da se ne traži putno zdravstveno osiguranje.

"Budući da građani trećih zemalja nisu imali namjeru ući na teritoriju zemalja članica već su to prisiljeni učiniti zbog 'više sile', Komisija predlaže izuzeća od određenih odredbi te posebno da se ukine trošak vize te da se ne traži putno zdravstveno osiguranje", dodaje se u saopćenju.